Jubileumsresan till Göteborg lördag den 16 april 2016

 

Glenn Evans som talade och glödde för nya Göteborg

Glenn Evans som talade och glödde för nya Göteborg

Vi talades vid Emmeli och jag.  Talade om dittan och dattan och bluttan och blaj.  Jojomensan det händer grejer i Göteborg, sa hon och är det inte jubileum snart för Faluborgarna? Ni skulle kunna göra en jubileumsresa!

-Jo sa jag, vi fyllde 25 förra året.  –Bra då fixar vi en resa, sa Emmeli. Jag spånar runt och lite. Och så blev det. Hon ville visa allt nytt som händer i Göteborg.

Vi samlades utanför Stora teatern. Regnet hängde i luften. Bengan kom med blåa bussen och vi äntrade in.  Nu skulle det bli åka av. In genom Gårda. Oj vad dom bygger.  Mölndal centrum, Oj vad dom bygger. Runt lite här och där, Oj vad dom river.  Under Röde Orm. Över Röde Orm. Vi hamnade så småningom i Älvrummet. En utställningslokal där göteborgaren kan

Stora modellen över nya Göteborg

Stora modellen över nya Göteborg

se vad som händer i deras stad.  Man kan också lämna in förslag och tyckanden i sann demokratisk anda.  Men den som inte har tyckt till innan kan inte sedan komma och överklaga beslutet.  Man måste göra så annars hade allt gått i stå. Glenn Evans berättade för oss. Tidigare var ju Göteborg en industristad men har nu blivit en tjänstestad. Besöksnäringen är stor. Man har stora konserter och evenemang. Var tionde innevånare är student! Man växer och måste därför bygga bostäder. Och eftersom vi har så mycket vatten och alla vill bo vid vatten så är det mycket byggande runt älven. River allt gammalt och bygger nytt. Vi var förstummade över allt det nya. Kan man verkligen göra så med vår fina gamla stad.  Jojomensan! Vi hade ju inte heller någon talan eftersom vi lämnat Göteborg.

Saluhallen i Kvillebäcken med stora kristallkronan

Saluhallen i Kvillebäcken med stora kristallkronan

Enligt programmet skulle vi över på Hisingssidan och vi undrade lite till mans.  Vadå, Hisingen, där är du mest gamla ruttna kåkar.  Men tji vi fick.  Lunchen intogs på en peruansk restaurang som ligger i Kvillebäckens saluhall. Oj vad mycket nytt, oj vad mycket stort, oj vad mycket högt.  Lunchen var god och upplevelsen fin.  Agnes Duus passade på att luncha med oss.  En återvändare. Bengan kom med blåa bussen och nu skulle vi upp på Ramberget. Utsikten var hänförande. Göteborgare som vi var måste en del erkänna att uppe på Ramberget hade dom aldrig varit.  Vi gjorde också ett stopp vid Jublileumsparken som skall stå färdig år 2021 då Göteborg fyller 400 år. (Jag minns när staden fyllde 350) Här finns bla annat den oerhört fula/vackra bastun gjord av återvinningsmaterial. Meningarna betr utseendet är delade. Och vad skulle bastun heta.

Långbordet och maten å peruanska restaurangen

Långbordet och maten å peruanska restaurangen

Förslagen duggade tätt.Vad sägs om Svettekörkan, BurningtorsoVärmeböljan. Jag vet inte om det finns något officiellt taget namn. Jag tycker alla är vansinnigt roliga.

Det byggs otroligt mycket på hisingssidan. Oj vad mycket hus,  Oj vad höga dom är,  Oj, det måste vara dyrt. Strandpromenaderna blir långa.  Vi gjorde en strandpromenad på en halvtimma för att få supa in atmosfären och känna doften av hav. Vi landade så småningom i Leymans café.  Där blev det kaffe! De blev alldeles tagna på sängen.

Uppe på Ramberget

Uppe på Ramberget

Utsikt från Ramberget

Utsikt från Ramberget

Så mycket folk hade dom inte haft på länge, och alla kom samtidigt.  Det tog tid då man tydligen bara kunde brygga en kopp i taget. Cafét fungerade mestadels som Ukulelespelarsammankomster och akvarellmålarkurser. Efter fikat drog vi över Älvsborgsbron till Röda stens konsthall. Bengan drog vidare på egen hand med blå bussen efter stormande applåder Tyvärr var det ingen utställning just nu eftersom vi kom mellan hängningarna men vi fick ända komma in i ”kateralen”.

Mäktigt.

Nu blev det vegetarisk mat. Och tjöt. Och ett utvärderande av alla intryck. Och äntligen kom det livgivande regnet som vi varit garderade för hela dagen.

Mycket mer hade kunnat skrivas men då hade ingen orkat läsa.

 

Snacka om vacker bild. Ann-Mari Bergs tog den

Snacka om vacker bild.  Mari-Ann Bergs tog den

Leymans café med specialité på ukulele och akvarell

Leymans café med specialité på ukulele och akvarell

Den fulsnygga bastun. Fullbokat till 2022

Den fulsnygga bastun. Fullbokat till 2022

Stora tacktalet

Stora tacktalet

 

 

…………Vi tackade Emmeli så innerligt för all möda hon lagt ner för att fixa till det. Hennes guidning och val av ställen att visa. Och det sätt hon gjorde det på.  Alldelses förträffligt.  Även Mari-Ann Bergs skall ha ett stort tack som agerade spindeln i detta nät. Min egen roll var mycket blygsam.

Det här inlägget postades i Återblick. Bokmärk permalänken.