Korså Bruk den 25 maj 2016

Anna-Lena, vår underbara värdinna

Anna-Lena, vår underbara värdinna

Vi for genom skogarna i ett underbart vackert försommarlandskap, fyra mil. Man brukar säga så här .  ”Det är resan som är målet värt”  eller om det är så här  ”Det är målet som gör resan värd”    Jag tror det har någonting med Karin Boye att göra.  Hur som helst i detta fall var det både resan och målet som var värda utflykten.  Detta fantastiska Korså bruk med anor från 1842. Bruket ägdes av Stora Kopparberg. Sveriges bäst bevarade gamla järnbruk där det mesta är sig likt från den tid då all verksamhet var i full gång.  De fem stora vattenhjulen, hamrarna och kraftverket står där än. Även byggnaderna runt bruket där människor levde och arbetade. Skolan, lanthandeln, gemensamma tvättstugan mm.  Inte minst herrgården där patron själv huserade.

Samling i en av de vackra salongerna

Samling i en av de vackra salongerna

Regnet hängde i luften.  Men väl inne i herrgården så möttes vi av värme och härliga dofter från spisen.  Vi droppade in efter hand.  Britta och Barbro hade varit där redan kl 16.30 (samling 18.00) och hade gjort en rejäl inspektionsrunda genom hela byn. Vid middagen hade dom en del att berätta. Bl a att Tommy Forss tittade fram genom mossan på ett ställe.  Lena och Mari-Ann hade också kommit tidigt.  Deras roller bestod i att vara Anna-Lena behjälplig i färdigställandet av vår lekamliga spis, vilken var

Nu hugger vi in på läkerheterna

Nu hugger vi in på läkerheterna

ypperligt god.  Vi ska vara glada att vi har dem. Innan middagen samlades vi i en av de vackra sällskapssalongerna. Så klart under mycket skratt och tyckanden. Under middagen berättade Anna-Lena hela den sagolika historien om hur hon och maken hamnade här.  De bodde då i Stockholm. Anna-Lena är från början en gedigen götebosska. Hon har bott hela 42 år i Göteborg.  Hon vann så att säga. Jag trodde jag var ledande med mina 35 år.  Så nu får jag stiga ner från den tronen.

För att återgå till framgångssagan. Maken och hon tyckte vädret var trist under vintertid. Ville åka skidor.  Närmaste skidbacken var i Bjurs.  Anna-Lena googlade runt lite och fann ett hus till salu i Korså. Kanske kan det vara ett bra sommarställe för rekreation från det hektiska stockholmslivet. Vägen till Bjurs gick via Korså och i Korså uppstod stor kärlek.

Det syns på åhörarna att nu är Anna-Lena in i sitt berättaräventyr

Det syns på åhörarna att nu är Anna-Lena in i sitt berättaräventyr

Såklart köpte de huset. Renovering började, vilken glädje. Att få jobba med kropp och händer.  Mer och mer tid tillbringades i Korså.  Plötsligt var hela byn till salu. Handelsbanken i Falun stöttade med finansiering och så var hela byn deras.  Och det arbete dessa båda lägger ner på byn är en kulturgärning  av stora mått som vi alla måste glädjas åt.  Herrgården förvandlades till restaurang. Bryggor renoverades. Mm mm mm mm ….. Fler och fler väljer att bosätta sig permanent här. Vi fick tillfälle att inspektera rummen på andra våningen i herrgården. Det var också ett äventyr i sig.  Bed & Breakfast slår igenom stort. Kvällen avslutades med en grandios enmanshow av ingegerd, vilken bidrog till våldsamma skrattattacker.

Hem igen genom försommarnatten. Ett äventyr det också.  –Titta där!  En älg!   – Och titta där!  Ett rådjur!Och titta där! En björn! Nej, det var bara en rotvälta- -Men titta där!  En älg till!. Så småningom var vi åter i Falun och kunde bara konstatera att både resa och mål var utflykten värd.

Ett stort varmt tack till Anna-Lena som så självklart smälter in i gruppen. Även stort tack till Mari-Ann och Lena som fixar och donar och håller ihop det hela.

Det här inlägget postades i Återblick. Bokmärk permalänken.