Stabergs Bergsmansgård 13 september 2018

Faluborgare på Stabergs Bergsmansgård

 

Bordet är dukat för oss

Vi hade glädjen att få  besöka den nyrenoverade Bergsmansgården påStaberg.  Lotta hälsade välkommen och berättade historien dels om trädgården och framför allt om själva huset. Ska försöka återge kortfattat och lite knastertorrt om historierna. Lotta, som flyttade hit med sin stora familj 1972 anade vad som fanns under sly och omkullvälta stenmurar och syrenbuskar. Tillsammans med en väninna började hon spåna lite. Går det att återställa?  Studiefrämjandet blev indraget. Kontakt med Olle Lind på Länsstyrelsen togs.  Och han blev eld och lågor.  Sökte pengar från EU vilket beviljades.

1998 påbörjade renoveringen och 1999 invigdes norra europas största barockträdgård.  Det har blivit ett av Faluns främsta besöksmål med mellan 40 och 50 tusen besökare varje år.  I samarbete med Julita har vi här en genbank av gamla växter. Många äpplesorter. En trädgård i ständig förändring  och av  kulturhistoriskt värde.

Interiörbild med utsikt mot trädgården

Men nu är vi i Bergsmansgården.  Den har anor från 1500-talet.  Släkten Naucler huserade här under dess storhetstid. Från 1671 och 150 år framåt.  Det var då som huset fick sin karolinska prägel.  Vi har många bergsmansgårdar runt Falun och det är kopparn från gruvan som ger trakten dess rikedom. Som kuriosa kan nämnas att drottning Kristina gjorde många besök i ”Sveiges kassakista” och besökte också Staberg. Hon skänkte huset en gyllenlädertapet (fina grejer det) som numera finns bitar av på Stjärnsunds herrgård. Gården förföll gradvis under flera ägare. Och förföll och förföll. Golvet ruttnade mm mm. Det ägdes av Grycksbo pappersbruk  i början på 1900-talet. Företaget förhörde sig hos Riksantikvarieämbetet om gårdens kondition. Men beskedet därifrån blev RIV.

Den nedersta staocken har man konstaterat är från 1500-talet

Men då var det några starka karlar från Vika som tyckte annorlunda och Grycksbo skänkte hela härligheten till Vika-Hosjö hembygdsförening år 1964. Renovering av huset började och blev så småningom beboeligt tack vare pengar från bl a Jordbruksverket. Huset hyrdes ut till ansvarskännande hyresgäster som ömt vårdade vad de fått att vårda.

Ett studiebesök på prevet ”dasset” fångade mångas intresse. Fru Olofsson var snabbast tillbaka

Sedan trädgården har blivit ett stort flyktsmål har många önskemål kommit från besökare som önskade se Bergsmansgåraden och 2017 påbörjades ett återskapande till forna tider.  Arkiv och vindsutrymmen genomsöktes för att finna så mycket ursprungligt som möjligt. Runt midsommar kunde man öppna för allmänheten.  Mycket av möbleringen återstår att göra och man tar det lite pö om pö..  Det måste bli rätt och det kostar lite grann så klart.  Tanken är att man skall kunna boka Bergsmansgården för vissa högtider eller lågtider.  Maten tillhandahåller restaurangen.

Men här satt vi nu.  Mitt i 1600-talet och skrattade och tjötade.  Det är många samtal som pågår samtidigt. Härligt. Lite sång och en och annan historia hann vi också med

Ett stort varmt tack till Lotta som tog emot oss.
Nästa begivenhet är skaldjursfrossen tors 11 oktober

Det här inlägget postades i Återblick. Bokmärk permalänken.